Cum să renunț?
Motivele diferă de la persoană la persoană. Un motiv important este sănătatea. Altul, cel financiar. Mulţi fumători şi fumătoare doresc să evite urmările inestetice ale fumatului. Nu în ultimul rând vin şi raţiunile morale şi sociale. Studiaţi cu atenţie avantajele renunţării la fumat şi stabiliţi dumneavoastră cât mai clar cu putinţă care dintre ele sunt cu adevărat importante pentru dumneavoastră
Alegeţi ziua noului început. Aceasta poate fi prima zi a anului nou, sau Ziua Mondială fără
Tutun- 31 mai ! Totuşi, cu excepţia unor motive bine întemeiate, este recomandat să planificaţi ziua eliberării cât mai curând. Nu amânaţi mai mult de 1-2 săptămâni. Marcaţi această zi in calendarul dumneavoastră. Notaţi ziua şi ora după care nu veţi mai fuma nicio ţigară.
Mişcarea este cel mai bun antidot împotriva stresului excesiv şi a creşterii în greutate. Cea mai bună şi mai accesibilă formă de mişcare este mersul pe jos. Puteţi face şi alergări, înot etc., după posibilităţi. Înainte de începerea acestui program de exerciţii fizice consultaţi medicul pentru evaluarea capacităţii de efort.
Alimentaţia are importanţă capitală pentru asigurarea reuşitei. În primele 1-2 zile
se recomandată o hrană în exclusivitate sau în principal lichidă formată din apă, sucuri de fructe, supe uşoare. Serviţi în fiecare dimineaţă un mic dejun hrănitor. Consumaţi din abundenţă fructe, legume, zarzavaturi, cereale integrale şi pâine integrală. Evitaţi carnea, preparatele din carne, grăsimile, prăjelile şi alimentele rafinate.
Deseori, oamenii fumează pentru a atenua stresul şi tensiunea, dar, în realitate, odihna şi relaxarea dezamorsează bomba stresului mult mai bine decât tutunul. Rezervaţi-vă mai mult timp pentru exerciţii de relaxare. Dormiţi cel puţin opt ore de somn în fiecare noapte, rezervaţi-vă săptămânal o zi pentru odihnă şi relaxare şi nu neglijaţi concediul la care aveţi dreptul în fiecare an.
Majoritatea fumătorilor îşi doresc să poată renunţa, şi mulţi dintre ei au şi reuşit. Nu sunteţi singur. Găsiţi un grup de sprijin şi ţineţi legătura cu persoane care încurajează un stil de viaţă fără fumat. Imaginaţi-vă cum va fi când vă veţi bucura de toate beneficiile vieţii de nefumător. Exprimaţi această bucurie repetând frecvent: „Îmi place să fiu liber de tutun”.
Informaţi-vă cu privire la efectele reale ale fumatului şi învăţaţi să demontaţi cu luciditate mesajele subtile, manipulatoare ale companiilor producătoare de tutun. Adevărul este că fumatul nu vă oferă absolut nicio plăcere, ci totul este o iluzie. Uşurarea pe care o simţiţi prin inhalarea fumului se datorează înlăturării temporare a efectelor neplăcute ale scăderii nivelului de nicotină din sânge.
În primele zile ale încetării fumatului, vă veţi confrunta cu stări neplăcute: nervozitate, insomnie, nelinişte etc. Familiarizaţi-vă cu simptomele perioadei de dezintoxicare pentru a nu fi surprins de neplăcerile din primele zile. Încurajaţi-vă cu gândul că, în general, după trei- patru zile, aceste senzaţii se atenuează şi dispar.
Fixaţi câteva recompense care să consolideze reuşita dumneavoastră. Notaţi-vă în agendă sau pe calendarul de perete zilele respective. Experienţa arată că este foarte util să vă oferiţi un stimulent semnificativ la realizarea fiecărei etape importante a renunţării la fumat: în prima zi – ziua eliberării –, la o săptămână de libertate, la trei luni, la şase luni şi la un an.
Nu permiteţi imaginaţiei dumneavoastră să se concentreze asupra fumatului sau altor aspecte negative. Dimpotrivă, focalizaţi-vă asupra avantajelor vieţii eliberate de tutun pe care le apreciaţi cel mai mult. mult poate înlătura impulsul de a fuma. Încrederea în ajutorul divin este un element important pentru victoria asupra obiceiului fumatului. Pentru a înfrânge starea de dependenţă, cei mai mulţi oameni au nevoie să se sprijine pe fiinţa supremă.
Observaţi comportamentul nefumătorilor şi încercaţi să-l imitaţi. Observaţi cum reacţionează nefumătorii la diferite situaţii care v-ar determina să fumaţi. Remarcaţi cum reacţionează ei la stres. Imitaţi metodele lor mai bune de a face faţă la stres.
Nu neglijaţi latura spirituală a deciziei pe care vreţi să o luaţi. Se spune despre credinţă că poate să mute şi munţii, cu atât mai
Comunicaţi decizia dumneavoastră familiei, prietenilor, colegilor de serviciu etc. Cereţi-le sprijinul. Rugaţi-i să nu fumeze în preajma dumneavoastră şi să nu lase ţigări la îndemână.
Învăţaţi dinainte să refuzaţi în mod politicos ţigările şi alcoolul oferite de prietenii sau colegii necooperanţi. Fiţi conştient de drepturile dumneavoastră şi cereţi-le în mod civilizat celor care fumează în locuri publice să stingă ţigara.
Marcaţi-vă hotărârea printr-un moment festiv, sub forma unui mic ceremonial (de exemplu distrugerea ultimului pachet de ţigări şi a accesoriilor etc.), la care puteţi invita familia, prietenii, grupul de sprijin. Sărbătoriţi începerea unei noi etape a vieţii.
Reuşita este în mare măsură condiţionată de renunţarea, cel puţin pe perioada sevrajului, la toate drogurile sau obiceiurile care afectează judecata şi voinţa. Ceaiul negru poate avea efecte nedorite, asemănătoare cu ale cafelei. Alegeţi ceaiurile aromate, care nu conţin substanţe excitante.
Evitaţi activităţile, localurile, petrecerile care vă pot ispiti să fumaţi, mai ales în primele patru săptămâni. Petreceţi mai mult timp în aer liber sau în locuri care vă îndreaptă atenţia spre ceva plăcut. Programaţi-vă la dentist pentru curăţirea dinţilor în ziua care urmează zilei eliberării.
Folosiţi una sau mai multe dintre armele simple de combatere a impulsului de a fuma: beţi un pahar de apă plată sau apă minerală cu puţină zeamă de lămâie, beţi nişte suc natural de fructe, respiraţi adânc de mai multe ori, faceţi o frecţie cu prosopul umed, faceţi o plimbare sau câteva exerciţii de gimnastică, spălaţi-vă pe dinţi cu o pastă mentolată
Medicamentele nu ţin loc de voinţă, dar multe persoane care renunţă la fumat beneficiază de mijloacele farmacologice pentru atenuarea manifestărilor neplăcute ale sevrajului. Există mai multe posibilităţi, dintre care unele mai noi nu conţin nicotină. Ca orice substanţe farmacologice, ele au şi unele efecte adverse, dar acestea pot fi reduse la minimum dacă cereţi sfatul unui specialist și respectaţi recomandările acestuia cu privire la modul de administrare şi dozaj.
Fiţi prevăzători în ceea ce priveşte ocaziile tentante de a reaprinde o ţigară, mai ales în primele zile. Fiţi în gardă mai ales când treceţi prin situaţii stresante, când sunteţi mânios sau când vă năpădesc alte emoţii negative. Nu permiteţi nicio scuză pentru a trage nici măcar un fum. Identificaţi gândurile şi stările emoţionale care pot predispune la recidivă şi stabiliţi noi tipare de gândire care să vă consolideze noul statut de om liber faţă de tutun.
Majoritatea fumătorilor încearcă de mai multe ori până reuşesc să se elibereze de fumat. Dacă vi se întâmplă să aprindeţi o ţigară aproape fără să vă daţi seama, nu vă daţi bătut. Mai degrabă opriţi-vă, aruncaţi ţigara şi gândiţi pozitiv. Nu e totul pierdut. De fapt, chiar şi aceste incidente le puteţi privi ca ocazii din care câştigaţi mai multă experienţă pentru viitor. Reamintiţi-vă dorinţa profundă de a vă elibera de fumat şi beneficiile eliberării de fumat. Aduceţi-vă aminte că „repetiţia este mama învăţăturii”. Parcurgeţi din nou etapele 1-15.
Oferiţi-vă sprijinul celor care încearcă să se elibereze de fumat. Atunci când ajutaţi pe cineva, vă ajutaţi pe dumneavoastră înşivă. Puneţi experienţa dumneavoastră, atâta câtă o aveţi, în slujba altora.
O persoană normală care renunţă la fumat poate să câştige în greutate 2-5 kg. Riscurile fumatului sunt mult mai mari decât ale kilogramelor suplimentare, iar beneficiile renunţării nu sunt anulate de creşterea în greutate. Printr-o alimentaţia adecvată şi printr-o viaţă mai activă din punct de vedere fizic, puteţi combate această uşoară tendinţă de îngrăşare.
Acolo unde există cabinete medicale şi personal medical specializat, apelaţi la sfatul acestora şi beneficiaţi de experienţa acumulată. Dacă aveţi posibilitatea de a renunţa la fumat într-un cadru organizat, cum este, de exemplu, Campania Renunți și Câștigi, nu ezitaţi să vă înscrieţi. Participarea într-un program public de renunţare la fumat, împreună cu alţi fumători dornici să se elibereze, vă cresc şansele de reuşită.
Conştientizaţi că sunteţi o persoană unică, deosebită. Cultivaţi respectul de sine şi demnitatea personală. Nu uitaţi niciodată că sunteţi liber să vă decideţi destinul. Bucuraţi-vă de noul statut de nefumător, de satisfacţia de a fi un exemplu bun pentru cei apropiaţi şi pentru societate.